Training

24 maart 2011

Het proefje… ons eerste “examen” samen 😉

Zoals altijd begonnen we met aandacht op naam, dat deed ze zoals altijd heel keurig. Vervolgens van zitten naar liggen, ook dat kent ze op haar duimpje en ging helemaal goed, zonder handgebaar. Zitten op bevel en komen met afwerken in zit was ook geen probleem. Voedselcontrole, deed ze ook heel netjes en dan tenslotte van staan naar liggen. Ik besloot het eerst met handgebaar te doen omdat ik vreesde dat ze anders toch een zit als tussenstap en dus een voorwaartse beweging om te gaan liggen zou maken. Nadien moesten we het toch zo proberen en het bleek heel netjes te gaan zoals het hoorde (zie foto).

8

Tess mocht dus overgaan naar de volgende klas, zonder aanmerkingen (voor het hondje dan toch, hihi).

Meer foto’s vind je in het album “kijk hoe wij groeien”.

18 maart 2011

Gisteren zijn Tess en ik nog eens naar de hondenschool geweest. Door alle drukte hier was het pas haar 2de lesje. Niet echt heel goed bezig dus van het vrouwtje… Maar goed, thuis zijn we lekker samen bezig en dat is wat telt.

Ze doet het nog steeds prima en heeft nog steeds ontzettend veel aandacht. Ze is nu zover dat ze, als er afleiding komt, zichzelf ‘corrigeert’. Ze mag natuurlijk best rondkijken enz, maar ik wil niet dat ze in de lijn gaat hangen, met andere pups gaat spelen of gaat blaffen op andere honden. Dat laatste wilde ze vorige keer zo af en toe wel eens doen. Mijn reactie is dan dat ik haar aandacht vraag en haar dan ook beloon als ze reageert. Gisteren ging ze enkele keren naar een ander pupje toe en van zo gauw ze op het einde van haar lijn kwam (of ging komen), bedacht ze zich en draaide ze zich meteen weer om naar mij zonder dat ik iets moest vragen. Ook toen ze rondkwamen met een lawaaierig ding om de pupjes eraan te laten wennen, ging ze eerst nieuwsgierig kijken. Ze was niet echt bang, maar vertrouwde het ook niet hélemaal, als reactie kwam ze netjes bij mij zitten.

We begonnen opnieuw met de “aandacht op naam” , de instructrice moest dit keer nog meer moeite doen om haar aandacht van mij weg te lokken en ik moest nog sneller zijn om ze te kunnen vragen.

Vervolgens werd het liggen op commando geoefend, dit keer eerst van zit naar af en daarna ook van staan naar af. Bij dat laatste heb ik wel even geholpen met een handgebaar omdat het ook echt de bedoeling is dat ze niet eerst gaan zitten maar rechtstreeks vanuit staan in 1 beweging gaan liggen. Ook dat ging prima.

De zit op commando was ook geen probleem en ook komen op bevel ging prima.

Tot slot nog even de voedselcontrole geoefend, thuis begrijpt ze dat inmiddels prima, maar gisteren stond het voerbakje wat te ver weg denk ik en ze begreep het niet helemaal. Maar het doel is dat ze zich leren te beheersen als ze voer voorgezet krijgen en wachten op het commando van de baas voor ze het mogen pakken en dat ging op zich wel.

Omdat ze het zo super deed, mag ze volgende week een proefje doen om over te gaan naar de 2de puppyklas 🙂

Gisterenmiddag hadden we ook even enkele oefeningetjes gedaan in ons kippen-konijnen-vogelhok. Tess gaat tegenwoordig altijd mee het hok binnen als ik ga voeren, dat vindt ze heel spannend. De beestjes zijn al gewoon dat ze meekomt en ook zij heeft meer interesse in hun voer dan in de beestjes. Even daar, temidden van de nijntjes, het kipje en de rondfladderende parkieten èn al het voer :), wat aandachtsoefeningetjes gedaan. Toen dat super ging ook even enkele andere dingetjes geoefend.

7 maart 2011

Afgelopen donderdag was het dan eindelijk zover, Tess mocht voor het eerst naar de puppenklas en wat deed ze het geweldig!

De eerste oefening was “aandacht op naam”. Hoewel het haar eerste keer was, zat Tess zowieso alleen maar naar mij te kijken, zo was er natuurlijk niet veel oefenen aan. Om toch te kunnen zien of ze ècht wel reageerde op haar naam, deed de lesgeefster haar best om Tessjes aandacht te krijgen, wat uiteindelijk ook lukte. Op mijn “Tessjeee” keek ze met een ruk weer om. Flinke meid dus!

Vervolgens werd de “zit” geoefend. In de eerste puppyklas moet de zit gekend zijn op bevel en zonder handgebaar. Dat bleek nu al geen probleem te zijn.

Tussendoor even lekker “spelen”, lekker trekken en sleuren met het nieuwe speelgoedje, wat ze duidelijk superleuk vond!

Daarna “van zit naar liggen”, op onze hondenschool wordt dit namelijk als een andere oefening beschouwd als van staan naar liggen. Voor deze oefening moeten we het hondje in zit lokken. 2 houdingen na elkaar oefenen is immers nog te verwarrend. Eens het hondje zit, moet het hondje naar liggen gebracht worden. Eerst door lokken met een snoepje, nadien met een handgebaar en aan het eind van puppy1 moeten ze dit kunnen op bevel in combinatie met een handgebaar dat niet meer helemaal naar beneden gaat. Tess kende het liggen thuis al wel, maar of dat op het terrein temidden van alle pups ook zou gaan was nog de vraag. Toch was het voor iedereen erg duidelijk dat Tess de afgelopen dagen veel geoefend had op het liggen, want als een echt “strevertje” had ze al een hele les mijn aandacht erop gevestigd hoe goed ze dat wel al kon. En ja hoor, ook op bevel ging ze netjes liggen, zónder handgebaar. Wat een knapperd!

De laatste oefening was de “kom hier”. Zelfs na Lola en Fien, blijft het vrouwtje met dezelfde moeilijkheid zitten :). “Tessjeeee, goed zo, kom hier, goed zo, zit, goed zo”… sja, ik weet wel dat dat is wat opgelegd wordt, maar het komt er gewoon zo niet uit. Hoe dan ook, met “Tessjeee, kom hier, goed zo” lukt het voor Tess ook meer dan prima, de zit op het einde krijg ik er gratis bij.

Heel de les lang toonde ze zich erg aandachtig en werklustig, als we dat zo kunnen houden, mag ik nog veel van haar verwachten! We kregen, bij gebrek aan opmerkingen, zelfs geen huiswerk mee.

28 februari 2011

YES!

Tess heeft vandaag een reuzensprong gemaakt! Na ons eerst vooral op “aandacht” te hebben gefocust, lag onze focus nu een beetje op het liggen. Aandacht hoort er ook nog steeds bij natuurlijk en dat gaat super. Ze reageert snel en kan al best lang aandacht houden. Ook als er afleiding is reageert ze nog netjes, waarna ze zich nog moeilijk laat afleiden. Benieuwd hoe dat straks in het puppenklasje zal verlopen, maar ik heb er wel een goed oog in. Alleen op aandacht oefenen, werd dus een beetje saai. Zitten doen ze al netjes als ze eten krijgen dus ook dat was niet meer zo boeiend en vandaar een beetje de focus op het liggen.

Leren liggen op commando is vaak een uitdaging voor een jonge pup, vind ik. Liggen vanuit staan of liggen vanuit zitten, voor ons lijkt het hetzelfde, maar voor zo’n jong pupje is dat lang niet zo evident en lijken het 2 verschillende oefeningen te zijn. Aan het begin van onze training plakte mijn hand met snoepje tegen de grond, na een poosje nadenken ging Tess toch eens liggen. De 2de keer viel het kwartje stukken sneller en ze ging met rasse schreden vooruit. Al snel moest ik geen koekje meer in de hand hebben en nog veel sneller kon ik mijn handgebaar afbouwen tot gewoon een vinger die voor haar neus naar beneden wees. Tijd dus om er een bevel aan te kleven, dat besloot ik vandaag maar eens te proberen. Na 2 keer leek Tess het al begrepen te hebben en ja hoor, iedere keer ik het vandaag gevraagd heb, volgde er na “AF” een hondje wat zich enthousiast door haar pootjes liet vallen :). Heerlijk om te zien, vooral dan dat kopje erbij! Voorlopig enkel nog vanuit zitten, maar deze pientere dame zal snel genoeg verder gaan. Volgens mij heeft geen enkele van haar voorgangers hier deze oefening zó snel onder de knie gekregen als zij!

Liggen-oefeningetjes werden afgewisseld met aandacht en natuurlijk apportjes. Ze vond het ook heerlijk om voor het liggen beloond te worden met een apportje, een goed teken denk ik zo! Omdat de apportjes altijd zo super gaan en gewoon enkele meter recht vooruit misschien wat saai zou worden, kreeg ze vandaag niet alleen een nieuw voorwerp, maar na enkele keren oefenen ook een apportje dat onder de bomen tussen de bladeren lag. Natuurlijk was het niet echt verstopt, maar toch was hij ook niet zo duidelijk zichtbaar als voorheen. Geen probleem hoor, vrouwtje! Tess snelde er vol zelfvertrouwen op af, om hem daarna vrolijk weer terug te brengen. Wat is het toch een heerlijke meid!

18 februari 2011

Afgelopen zondag is Tess nog eens mee gaan kijken op de hondenschool. Ze wandelt lekker vrij tussen de andere hondjes door, zonder overdreven aandacht voor hen te hebben. Ook daar, temidden van alle drukte en andere honden, toont ze heel mooi aandacht en kan ze die ook netjes bij mij houden. Ze doet dit zowel uit zichzelf als op “commando”. Knap meisje dus!

Apporteren gaat ook heel goed, zowel thuis binnen als buiten op vreemd terrein. Zelfs op de drukke hondenschool maakt ze er geen problemen van. Ze brengt al netjes een tennisballetje, een flostouwtje en een staafvormig apportje van tennisbalstof. Ze houdt het allemaal netjes vast tot ik het aanneem en je ziet dat ze erg blij is dat ze dit voor je “mag” doen. Heerlijk!

Verder zijn we met een nieuwe oefening gestart, namelijk het liggen. Voorlopig enkel binnen en nog zonder commando. De eerste keer moest ze wel erg lang nadenken over wat ze moest doen om het snoepje te krijgen, de 2de keer ging het al veel sneller en intussen weet ze al meteen wat ze moet doen. We kunnen dus stilaan het commando gaan bijvoegen.

Het plan was om volgende zondag te starten met puppytraining, helaas gooit een wachtdienst roet in het eten. Maar dan oefenen we thuis gewoon nog lekker verder en starten we een weekje later. In de tussentijd gaat ze gewoon gezellig mee als een van de andere honden op training gaat.

12 februari 2011

Op deze pagina wil ik gaan schrijven hoe Tess het doet op training. Voorlopig zijn we enkel thuis wat aan het oefenen, maar binnenkort zal ze ook starten in de puppyklas in Donk op hondenschool Olmenhof. Verslagjes van de lessen, wat ze leert en hoe ze het doet, wil ik hier bijhouden.

Tot hier toe zijn we vooral de echte basis aan het oefenen:
– aandacht op naam: Tess kan in vertrouwde omgeving al enkele seconden blijven aandacht houden en ook buiten reageert ze doorgaans heel flink op haar naam.
– komen: zowel op de stem als op het fluitje gaat dat behoorlijk goed.
– apporteren: ze vindt het super om haar apportje te halen en te brengen, ze houdt het dan netjes vast terwijl ik haar kroel en knuffel. Ze danst dan met haar achterpootjes van plezier en gaat met net zoveel enthousiasme haar apportje nog een keer voor je halen. De will to please is er toch al een beetje zo te zien!

Geef een reactie